22 Aralık 2010 Çarşamba

Bıçaklarda "kan oluğu" nedir?

Konu çok uzun süredir tartışmalı olmakla birlikte, benim de katıldığım görüşe göre esasen "kan oluğu" diye birşey yoktur.
Örneğin, tarih boyunca, yüzyıllarca coğrafyalara hükmetmiş olan Roma imparatorluğunda, spesifik olarak "saplamak amaçlı tasarlanmış olan", Roman Gladius un keskisinde herhangi bir "delik-oyuk" bulunmaz.


Yine erken ve orta dönem "viking kılıçlarında" bu oyuklar vardır. Halbuki bugün bu kılıçların kullanılış şekillerinden biliyoruz ki, esasen tamamen "kesmek amaçlı" (saplama değil) tasarlanmışlardır.


Tamamen Türk orijinli olduğu Dünyaca kabul gören yatağanda da, bahse konu oyuk bulunur. Halbuki yatağan da "tamamıyla kesmek amaçlı" tasarlanmış bir silahtır.

Acaba bu insanlar bunu düşünememişler midir?
Tabi ki, mesele bu değildir.


"Kan oluğu" dediğimiz bölüm esasen, kılıçlar ve uzun kamalar üzerine bulunan, "amacı silahı hafifleştirmek ve keskiyi daha esnek hale getirmek" olan, ve ecnebice "fuller" kelimesiyle tabir edilen bölümdür.
Dolayısıyla, boyu 20 cm ye kadar olan keskiler üzerinde olmasının da tek manası "silahı hafifleştirmektir".

Yukarıda bahsetmiş olduğum gibi, her ne kadar bu boşluğun amacının, "kanın dışarıya daha çabuk akmasını", yok efendim, "ciğerlere saplanılıp ciğerlere hava kaçırılmasını" sağlaması gibi sebepleri olduğu söylense de, bu oyukların bu işlevi görmesinin fiziki olarak mümkün olup olmadığı tartışmalı olup, teorik olarak mümkün de görünmemektedir.

Öyleyse neden birçok kültürde, "kan oluğu" terimi ortaya çıkmıştır?

The origin of this myth lies instead with the infantry – specifically in bayonet fighting, or since this rarely occurred even in the 19th century, bayonet drill. By the end of the 19th century (arguably earlier), this savage piece of training was primarily intended to instil a warrior spirit, and to override the natural hesitation of a volunteer soldier to kill face-to-face.

http://bshistorian.wordpress.com/2008/06...od-groove/


Gerçek şu ki, "modern tarihin" bir aşamasında ortaya çıkan bu terim, maalesef kültürlere yerleşmiştir.
Artık günümüzde ise, yalnızca iki amaca hizmet etmektedir.

1. "Kan" tabirinin insanların gözünü korkutması, ve Dünya hükümetlerinin bu sayede "yasaklayacak birşey daha bulmuş olmaları".
2. Bıçak üreten kimi firmaların, yine aynı kelimeyi, (kan) "taktik canavarları tiplere" ürünü en güzel şekilde pazarlamak amaçlı kullanması.

Taktik canavarı/Mall ninja tiplemesi: "Kan oluğu..vayyy anam vaayyy..Çok feci be abi, süpermişşşş"....



http://en.wikipedia.org/wiki/Fuller_%28weapon%29
http://sbgswordforum.proboards.com/index...231&page=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder